Remineralizacija zuba

REMINERALIZACIJA ZUBA — ZA JAKE I ZDRAVE ZUBE

Remineralizacija zuba je prirodan proces obnove zuba. Odvija se tako što organizam uzima kalcijum i fosfate iz pljuvačke i deponuje ih u zubnu gleđ – zaštitni spoljni sloj zuba.

 

Zašto se gube minerali

 

Zubi gube minerale u procesu demineralizacije, koji se odvija dok jedemo i pijemo, usled delovanja bakterija u ustima. Remineralizacija pomaže da se obnove ovi minerali, što čini zube zdravim i jakim. Ovi minerali deluju zajedno kako bi stvorili sastojak hidroksiapatit, gradivni element zuba. Ako se minerali gube brže nego što se obnavljaju, može doći do pojave karijesa.

Demineralizacija zuba je prirodan proces, koji postaje problem kada organizam ne može da nadoknadi ovaj gubitak. Mnogo činilaca utiče na gubitak minerala, uključujući bakterije u ustima, kiselinu u ustima i pljuvačku.

Bakterije u ustima. Usna šupljina puna je bakterija. Neke su korisne, a neke dovode do pojave bolesti zuba i desni. Ove bakterije stalno proizvode lepljivi sloj na zubima poznat kao zubne naslage (plak). Ovaj sloj je kao mehur u kome se bakterije razvijaju, hrane šećerom iz hrane i pića i stvaraju kiseline koje polako razgrađuju minerale i zubnu gleđ. Previše šećera i skroba iz hrane i pića dovode do povećanja broja bakterija, što može da dovede do demineralizacije. I neredovno pranje zuba može da dovede do razvoja bakterija, stvaranja plaka i zubnih bolesti.

Manjak zdrave pljuvačke u ustima. Pljuvačka neutralizuje kiselinu i čisti zube. Sadrži i mineralne jone koji obnavljaju gleđ. Ako nemate dovoljno zdrave pljuvačke (npr. neke bolesti i lekovi mogu da izazovu ovaj nedostatak), podložniji ste propadanju zuba.

Kiselina u ustima izaziva razgradnju gleđi i demineralizaciju, pa konzumiranje kiselog voća i kiselih voćnih sokova, gaziranih napitaka i kafe takođe može da dovede do problema. Povećanje nivoa kiselosti u ustima mogu da uzrokuju i neki problemi, poput gorušice, disanja na usta ili hrkanja.

 

Kako ojačati zube

 

Pravilna svakodnevna higijena zuba i redovne kontrole kod zubara su veoma važne.

Kslilitol pomaže u remineralizaciji zuba, tako što ometa rast bakterija (koje ne mogu da se hrane njime) i povećava protok pljuvačke, a na taj način neutrališe kiselinu, čisti zube i sprečava pojavu plaka.

Pravilan izbor paste za zube može da utiče na obnovu minerala. Fluor je jedan od bitnih sastojaka pasti – on stvara fluorapatit koji čini zube otpornijim na gubitak minerala.

Hidroksiapatit takođe sprečava gubitak minerala i karijes, delujući slično kao fluorid.

Potrebno je prilagoditi i ishranu, odnosno jesti manje šećera i prostih ugljenih hidrata.